2009. június 11., csütörtök

Bot Gábor - A Vámpírok bálja musical új Krolockja!



A PS PRODUKCIÓ ismét színpadra állította szuper musicaljét a Vámpírok bálját. A Simon Edit producer vezette társulat erre az előadássorozatra átátalakult. Az egyik leglényegesebb változás az, hogy ezen a nyáron Von Krolock főszerepét Bot Gábor is eljátszhatja. Vele beszélgettünk a musical főpróbájának szünetében.

- Eddig is több fontos szereped volt a Vámpírok báljában Chagalként, a "Rémálom" szólistájaként és az Ensemble tagjaként, de most egy nagy előrelépés, hogy az abszolút főszerepet is megkaptad, Krolock gróf lettél.
- Igen, ez a harmadik szerepem a darabban. Tulajdonképpen az a nagy szerencsém, hogy kellettek új szereplők a produkcióba, és volt egy meghallgatás. Eredetileg nem erre a szerepre választottak ki, sőt, fel sem merült senkiben, hogy lehetnék Krolock gróf... a saját kútfejemből pattant ki, hogy elmegyek a meghallgatásra. Így sikerült.
- Ez a meghallgatás házon belül volt?
- Nem, ez egy nyílt meghallgatás volt, amire nekem is, mint a többieknek, jelentkeznem kellett. Sikerül a jelentkezésemmel nagy meglepetést okoznom mindenkinek, aztán Póka Balázs készített fel a megmérettetésre.
- Az imént megnéztem a szereposztást, van amikor Egyházi Géza a Krolock máskor pedig Te. Nincs benned valamiféle pici féltékenység amiért Ő már sztár ebben a szerepben?
- Nincs bennem irigység, azért nincs, mert először is a Gézával nagyon jóban vagyunk, másodszor pedig, tudomásul vettem, hogy ennek a darabnak, vagyis ennek a szerepnek az igazi, első szereposztásos megformálója Géza. Hozzászoktam már, hogy másodszereposztásokat játsszak és ahhoz is, hogy egy darabon belül több szerepet kell játszanom, ezzel kapcsolatban soha nem volt semmilyen problémám.
- Musical Pluszon együtt énekeltétek a Vámpírok báljának egyik dalát, az - Az el nem múló vágy - címűt. - Az utolsó versszak egy részlete így szól: ,, a következő évezred hajnalán már itt csak egy isten lesz és őt úgy hívják… „ Itt lassan fölemelted a kezed és Gézára mutattál. Ez szándékos volt?
- Igen, igen, szándékos, hiszen ezt a szerepet Magyarországon vele azonosítják, játszhatja akárki, akkor is mindig Egyházi Géza lesz az etalon erre a szerepre. Ugyan olyan ez, mint a Sztárcsinálókban a Néró, bárki is játssza, mindig a Csengeri Attiláé marad. A Jézus Magyarországon a Sasvári... és még sorolhatnám..
- A Sztárcsinálókban is szerepet kaptál.
- Igen, Juvenalis leszek.
- Ez a Rockszínház darabja. Voltál az Evitában Che Guevara. Ezeken kívül persze rengeteg szerepet játszottál. Melyik a kedvenc szerep?
- Hnm, nincsen kedvenc, mindig éppen az, amit csinálok. Imádtam csinálni a Vörös Pimpernelt Szolnokon, nagyon reméljük, hogy lesz még belőle előadás, és nem fullad ki, Molnár Laci nagyon azon van, hogy legyen folytatás, volt róla szó, hogy a Tháliában játszunk 50 előadást az évadban. aztán az…. még mindig nem teljesen száz százalék, hogy nem lesz, egyelőre persze még minden bizonytalan... Pedig ez egy kész produkció, megvan hozzá minden, a díszlet, a jelmez, a hang, a fény, tehát csak egy hely kéne, ahol játszhatjuk. Nagy kedvencem volt az is és most a Krolock a kedvencem, aztán majd meglátjuk, hogy mit hoz az élet...
- Hogy fogod majd bírni? Júliusban kezdődik a Sztárcsinálók.
- Már jövő héten elkezdünk próbálni, közben mennek a Vámpír előadások, ott pedig a próbák…más munkám nem lesz ebben az időben, csak most ezen a héten volt előadásom minden este Zalaegerszegen, Minden este előadás után autó, 250 km - alvás - reggel 10-től 2-ig próba - autó, 250 km - előadás, és még éjszaka vissza… hajnalban kelek és tanulom a Sztárcsinálókat. Aztán majd októbertől megyünk Gézával Kecskemétre Lili Bárónőt játszani lekettőzve…
- Tehát valamikor operettet, valamikor musicalt játszol… ez valamiféle kettősség, melyik áll közelebb hozzád?
- Nincs sorrend, mind a kettőt szeretem, mind a kettőnek megvannak a szépségei, megvannak a kötöttségei. Nem teszek különbséget a két műfaj között.
- Van olyan szerep, amin sokat gondolkodtál, hogy: ,, … ha ez összejönne..”
- Hmm… egyelőre nem tudom. Szóval lehet, hogy van olyan darab, amit még nem is ismerek, de ha megismerném, akkor azt mondanám, hogy „Hú, ezt nagyon jó lenne….” Azt kell mondanom, hogy elégedett vagyok a munkáimmal, viszonylag sok nagyon jó szerepet eljátszhattam és remélem, még sok szép kihívás áll előttem.
- Itt a Vámpírok báljában valamikor Chagalt játszod majd, és lesz, amikor Von Krolockot. Melyik a nehezebb?
- Chagal figurája már biztosan megvan… Most a Krolock-ra kell koncentrálnom, mert viszonylag kevés volt a próbaidő, és….és nagyon igényes énekelnivaló, mindamellett pedig hitelesen kell hozni a figurát, tökéletesen kell megteremteni az atmoszférát. Pillanatnyilag a küzdelem az abból áll, hogy az éneklés és az atmoszféra összejöjjön, mert hiába éneklem el szépen a dalokat, ha közben unalmas a figura, akkor az egész nem ér semmit. Nézem Gézát a próbán, hogy lássam a mozdulatokat, hogy lássam azt, hogy mitől lesz a nemes… nemes, de hideg és kemény….nem könnyű, de ezt kell ellesni. Ahhoz, hogy meglegyen, minden kis titkot tudni kell a szerepről. Minden mondatnak, minden szónak és gesztusnak megvan az értelme és a funkciója. Mindet meg kell tudni jeleníteni képileg is, tehát, az-az igazán jó, amikor a szöveg abszolút kifejeződik abban, amit a színpadon csinálok és nem válik le a figuráról a szöveg. Miután az összes bejövetelem nagyon beexponált, nem lehet benne luk, és üresség egy pillanatra sem.
- Úgy érzem, hogy Krolock szerepben valamilyen példakép neked a Géza. Jól érzem?
- Hát persze, mindenképpen! Etalonnak mindenképpen ő az etalon. az is marad, ezzel tisztában vagyok. Nincs is olyan szándékom, hogy „Akkor majd most én megmutatom, és akkor én majd jobb leszek!” Nem, nincs ilyen! Nincs ilyen egyáltalán! Nem rivalizálunk, magunkat visszük a szerepbe, ezért egyedi a szerep megformálása.
- Volt már olyan hogy egy darabban felváltva ugyanazt a szerepet játszottátok?
- Nem, ez lesz az első közös szerepünk. Ismerjük egymást egy jó ideje, sok közös munkánk volt már, de olyan szerepet, amit kettőzve játszunk olyan még nem volt. Ez lesz az első. Aztán, bízom benne hogy lesz még sok.

Nincsenek megjegyzések: